8 Ocak 2014 Çarşamba

BU BİR TEKZİP YAZISIDIR..

            Hiçbir site (domain), portal vs. sahibi olmadığım gibi (twitter, facebook vs.) ve diğer paylaşım sitelerinde, forumlarda herhangi bir kaydım da yoktur. Esasen bir bilişim profesyoneli olduğum için de, prensip olarak bu kişisel teşhirlere de karşıyım. Çünkü bu bağlantıların kişilerin aleyhine kullanılmaları son derece kolaydır. Esasen bu özelliğinden ötürü, WEB âleminin, tartışılmaz faydalı eğitici, öğretici, iletici tarafının yanında, daha büyük bir kısmının da çöplük olduğu görülmüyor mu? Yazılarımı da adreslerim dışında kimseyle paylaşmıyor ve sadece kendi sayfamda (http://serendipaltindal.blogspot.com/) ve görsellerimi de (http://www.youtube.com/user/MrSer0609) video kanalımda neşrediyorum. WEB dünyasında bunların dışında tarafımdan açılmış başka herhangi bir bağlantım da mevcut değildir.

            Bütün bunlara rağmen internette dolaşırken, bazı dost ve okurlarımın sağ olsunlar kendi sayfalarında neşrettikleri, benim yazılarımdan çok daha fazla, kimliğim kullanılarak yazılmış yazılar, mesajlar okuyor, adını dahi bilmediğim sözde bazı örgüt veya gruplarlarla da, haberim olmadan ilişki kurmuş olduğumu(!) hayretle görüyorum. Bu arada gözüme çarpan diğer bir husus ise, bütün bu faaliyetlerin, yasal, tescilli bir sitede neşredilmemiş olması (çoğunluk ABD menşeli), bu bağlamda yasal bir risk taşımaktan kaçarken de başka kimliklerin arkasına sığınan bu zihniyetin, sahtekârlığını, art niyetini da esasen açıkça ortaya koyduğu ve çocuksu gözüktüğüdür. Yani istediğiniz ad ve kimlikle, istediğiniz bloğu, adeta bir elektronik posta adresi alır gibi, herhangi bir servis sağlayıcıda (MSN, Twitter, Facebook, Google, isimsiz (noname, IP korumalı) serverlar da vb. sayısız) oluşturabildikten sonra, Internet denen kurguda, ne kadar güvende olabileceğinizin hesabını, siz de bir kere daha yapın artık.  

            Şayet bu ülkede, böyle mesnetsiz, sanal kurgulara dayanan, hatta çok çarpıcı acemilikle hazırlanmış, net mesajlarını, görsellerini her şeye rağmen ciddiye alan bir hukuk varsa, aynı hukuk, günahsız ve kimliği çalınmış insanlara, kendilerini savunacak elektronik tekzip hakkı da tanımak zorundadır diye, aynı zamanda bir IT profesyoneli olarak da düşünüyorum. Bu bağlamda, açık isim ve makine adreslerimle, kendi makinemden, günün tarihi ve saati ile elektronik imza alacak olan bu mesajım, aynı zamanda tekzip yazım olarak alınmalıdır ve gerektiğinde de aynı hukuk tarafından mutlaka kullanılabilmelidir.

            Bir insanı bile vursanız, vuran silahta parmak izinizin olması gerekir. Net üzerinden yapılan sahtekârlıklarda da ilk bakılması gereken yer, yazı ve mesajların kaynağı, yani hazırlanıp postalandıkları çıkış adresini ihtiva eden makine adresleridir. Bu adresler sadece makine adresinden de ibaret değildir. Bu konuda birbirini teyit edecek adreslerle de mukayese yapılmak zorunludur, router, dağıtım köprüleri, net kartları veya kablosuz bağlantı birimlerinin hiyerarşik köprü adreslerinin vs. birbirini teyit etmesi gibi. Bütün bunlara rağmen, evinizde siz fark edemeden makinenizi veya routerinizi kullanan bir başkası da olabilir. Bilmem anlatabiliyor muyum? Bu iş göründüğü kadar ucuz ve basit değildir. Veya profesyonel iz sürücülerden kaçmak kolay değildir aslında.

            Şayet gerçekten birileri, beni karalamak veya kimliğimi kullanmak istiyorlarsa, delikanlı gibi, bu işi benim yazdıklarıma göre yapsınlar, kendi yazdıklarına göre değil. Ben kendi yazdığının altına her zaman imzasını, şerefle atan bir insanım. Şayet birilerine veriştireceksem de hiç kuşkuları olmasın, bunu da kendi imzam altında yapacak tabana da sahibim çok şükür ve bunun için de kimseye ihtiyacım yoktur. Ayrıca insan olup da omurgası olmayan bu zavallılara kızmayı bile değersiz buluyor, onları kendi çaresizlikleriyle baş başa bırakıyorum. Çünkü omurgası olmayanların ayakları da yoktur ve ne yazık ki, pisliğin üstünden atlayamadıkları için de esasen, burunları bir türlü bokun içinden çıkamaz…

           
            Not: Aynı durumda olan veya olabilecek olan dostlarınızla bu yazıyı paylaşmanız önerilir.

                                                                                                          Serendip Altındal



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder