20 Mayıs 2019 Pazartesi

ANA ETKEN..

            İşgal kuvvetleri gemileri arasında süzülen geminin güvertesinde, İstanbul’a dönmekte olan Mustafa Kemal’in ağzından dökülen ‘geldikleri gibi dönerler’ söylemi, aslında ilerde alacağı ‘Atatürk’ adına ve onu omurgasına kadar hak edecek sağlam karakterine de işaret ediyordu.

            1919 Mayıs’ının 19’cu gününde Samsunda karaya ayak basan Mustafa Kemal, Atatürk’e devineceği muhteşem Anadolu seferine; Karadeniz’in mis gibi Karayel/Yıldız ve Poyrazının Kuzey esintilerini ciğerlerine doldurarak, tüm Türklük şuurunun bilinci ve himayesiyle, gururlu başı dimdik yukarıda olarak başlıyordu.

            Birbirini takip eden mücadeleler ve şahane zaferlerden sonra, inişli çıkışlı yollardan geçerek yakın tarihin sayfaları arasında bugünlere kadar geldik. Şimdi ise geleceğimizin üstüne kara gölgeleri inmiş olan vatan hainlerinden arınma zamanının geldiği bilincindeyiz de artık. Bu bağlamda ise olumlu işaretler artan bir yoğunlukta, gün ve gün verilmektedir.

            19 Mayıs 1919 aslında 26 Ağustos 1922 Başkumandanlık Meydan Muharebesini de başlatan Büyük Taarruzun tarihini yazmış ve Kurtuluş Zaferini de yaratan etken olmuştu. Bu nedenle 19 Mayıs Bayramı en az 19 defa haykırarak kutlanmalıdır. Bilhassa da Atatürk Gençliği tarafından tekrar tekrar. Çünkü bu tarih, yüce Atatürk irade ve azminin de doğuş günüdür aynı bağlamda…

                                                                       Serendip Altındal



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder